Йога може да обърне ДНК промени, намалявайки риска от рак и депресия

 

Caption

Автор: NDTV Food Desk

Дата: 19 юни 2017 г.

Йога отдавна се предлага като единно решение за здраво тяло, ум и душа. Тази древна форма на физическо натоварване работи в различни части на тялото, за да подобри общото му функциониране и благополучие. Сега ново изследване, направено от изследователи от университетите в Ковънтри и Радбоуд, твърди, че йога може също да повлияе на молекулярните реакции в ДНК и да предотврати рисковете от определени заболявания. Интервенциите на ума и тялото, като медитация, йога и тай чи, могат да помогнат за намаляване на риска от депресия и рак чрез обръщане на молекулярните реакции в ДНК, ако бъдат практикувани ежедневно.

Стресът е широко разпространен в нашия градски начин на живот. Той също така е един от водещите фактори за причиняването на различни видове заболявания. Когато човек е изложен на стресиращо събитие, системата му за симпатиковата нервна система (SNS) - системата, отговорна за реакцията "борба или полет", се задейства, като от своя страна се увеличава производството на молекула, наречена ядрен фактор капа B (NF- kB), която регулира нашите гени.

NF-kB трансформира стреса чрез активиране на гени, за да произвежда протеини, наречени цитокини, които причиняват възпаление на клетъчно ниво - реакция, която е полезна като краткотрайна реакция на борба или полет, но ако се повтаря често, води до по-висок риск от рак, стареене и психиатрични нарушения като депресия.

Изследователите чрез 18 проучвания - с участието на 846 участници над 11 години – са разкрили модел на молекулярните промени, които се случват в организма в резултат на MBI, и как тези промени са от полза за нашето психическо и физическо здраве. Те обясняват начина, по който гените активират производството на протеини, които влияят върху биологичното оформяне на тялото, мозъка и имунната система.

Според проучването, хората, които практикуват интервенции на ума и тялото, проявяват противоположен ефект - а именно намаляване на производството на NF-kB и цитокини, което води до обръщане на модела на провъзпалително генно експресиране и намаляване на риска от възпалителни заболявания и условия.

Водещата изследователка Ивана Бърич твърди, че милиони хора по света вече се радват на ползите за здравето от интервенции между ума и тялото като йога или медитация, но това, което тези хора не осъзнават, е, че тези ползи започват на молекулярно ниво и могат да променят начина, по който генетичният код върви към своя бизнес.

"Тези дейности оставят това, което ние наричаме молекулярен подпис в клетките и отменят ефекта, който стресът или безпокойството имат върху тялото, като променят начина, по който се изразяват нашите гени. Просто казано, интервенциите между ума и тялото карат мозъка да управлява нашите ДНК процеси по пътя, който подобрява нашето благополучие. "

Изследването е публикувано в списание Frontiers in Immunology.

Последни коментари

Няма намерени коментари;

Може би ще ти бъде интересно също