Йога може да облекчи на болки в гърба

Caption

Автор: Harvard Men's Health Watch

Дата: Ноември 2017г.

Изображение: © Wavebreakmedia Ltd / Thinkstock

Имащ болки в кръста? Опитай йога. Проучване, публикувано онлайн на 20 юли 2017г. от Американския вестник за превантивна медицина (American Journal of Preventive Medicine), показва, че страдащите от болки в гърба, които са завършили 12-седмична програма за йога, по-малко страдат от болка и имат по-добро качество на живот в сравнение с тези, които получават стандартни грижи, физио-терапия и упражнения.

Проучването включва военни ветерани на средна възраст 53 години, 74% от които са мъже страдащи от хронична болка в гърба в продължение на поне шест месеца. 12-седмичната програма се е състояла от два учебни часа йога упражнения седмично, като домашната практика се е насърчавала. Сесиите са  акцентирали върху разстягането и укрепването на торса и подобряването на мобилността на ставите. Техниките на релаксация и дишане са спомагали за намаляване на напрежението и възприемането на болката.

Групата практикуваща йога е отчела по-ниска степен на болка и умора и е установила, че болката в гърба изпитвана в ежедневието е намаляла в ссравнение с тази при другата група. Изследователите установили, че само 8% от членовете на групата практикуваща йога са използвали лекарства за контролиране на болка в края на проучването, в сравнение с 22% в началото.

Последни коментари

Ivan Koutzarov

05.12.2017

Интересно.

Може би ще ти бъде интересно също